IKTIDAR YÜZÜNÜ SARAY’IN MÜTEAHHITLERI YERINE VATANDASA DÖNMELI

 

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM’de görüsmeleri devam eden Dijital Hizmet Vergisi Kanunu’nun 23. Maddesi üzerine verilen önergede iktidarin vergi düzenlemesini ve bütçeyi elestirdi.  Saray’in talepleri dogrultusunda yeni vergiler getirildigini kaydeden Bulut, vergilerin aslinda yeni zamlar oldugunu,  vatandasa yeni bir külfet, yeni bir maliyet getirildiginde bunun adinin zam oldugunu kaydetti. Ülkenin çesitli yerlerinde siyanürle yasanan toplu ölümlerin ekonomik kriz kaynakli oldugunu belirten Bulut, ekonomik krizde vatandasa görev düstügü gibi, Meclis’e de görev düstügünü bildirdi. Bulut, devlete düsen görevin, vatandastan gelir durumuna göre vergi almak oldugunun altini çizdi.

MECLIS’E DÜSEN VATANDASIN IHTIYACINA GÖRE VERGI SISTEMI GETIRMEK

Ingiltere’de 1215 yilinda demokrasiyle özdeslesen MagnaCarta’yi hatirlatan Bulut, “MagnaCarta'nin ilk açiklamasi vergilendirme üzerinedir çünkü kralin vergi salma hakkina sinirlandirma getirilmistir. Vergiyi sinirlandirma, demokrasinin baslangici sayilir. Böylesi önemli bir konuda Meclis, kendi üzerine düsen görevi yapmak durumunda. Saray’dan böyle talepler gelebilir; yürütme daha rahat yürütmek adina, kendi bütçesini güçlü tutmak adina taleplerde bulunabilir, 'Ben yanlis yaptim, vatandasi yoksulluga sevk ettim' demez, yeni vergilerle bu taleplerde bulunabilir ama Meclise düsen vatandasin ihtiyacina göre bir vergi sistemi getirmek” dedi.

VERGI ADALETI OLMALI

Iktidarin vergilerle yani yüzünü nereye döndügünün ortaya çiktigini kaydeden Bulut, verginin tüm kesimlere hitap etmesi için ve ülkede demokrasiyi, huzuru ve güveni getirebilmesi için vergi adaletinin çok önemli oldugunu; ancak Türkiye’de büyük bir vergi adaletsizliginin oldugunu kaydetti. Türkiye'de iki tip vergilendirme oldugunu kaydeden Bulut söyle devam etti:

“Bu vergilendirmelerden bir tanesi, 'dogrudan' dedigimiz vergilendirme sistemi. Aldiginiz maasa göre, kazanciniza göre vergi veriyorsunuz. Diger vergi sistemi dolayli vergi sistemi. Asil haksizlik orada yasaniyor.  Eger siz geliri düsük olanlar yani fakirlik sinirinda olanlar ile gelir düzeyi yüksek olanlardan benzer vergileri, ayni vergileri alirsaniz orada adaletsizlik baslar. Bir vatandas et almaya gittiginde 'Senin gelir durumun düsük, bu et için senden sifir vergi aliyoruz.' ya da digerine de 'Senden yüksek vergi aliyoruz.' deme sansi olmadigi için dolayli vergi adaletsiz bir vergidir. Fakirden daha fazla vergi alma sansiniz yok.”

DOLAYLI VERGILER YÜKSEK

Adaletli vergilendirmenin zenginden daha fazla yani gelirine göre bir vergi almak oldugunu kaydeden Bulut, dolayli vergilerin KDV, ÖTV, turizm vergisi gibi vergiler oldugunu, bu vergilerin Türkiye'deki oraninin yüzde 67, geriye kalaninise yüzde 33 oldugunu belirtti. Bu oranlarin Almanya'da yüzde 30, Ingiltere'de yüzde 46'larda oldugunu ifade eden Bulut, dolayli vergilerin yüksek oldugu bir ortamda vergi sisteminin de adaletsiz olacagini bildirdi.

SARAY’IN MÜTEAHHITLERI NEREDE?

Meclis’in vatandastan gelirine göre vergi almak zorunda oldugunu kaydeden Bulut, “Sarayin artik vatandasindan alip o 5 müteahhide kaynak aktarmasina dur dememiz gerekiyor. Bakin, bugün vergi ödeyenlerin listesi yayimlandi, oraya baktigimizda sadece 1 saray müteahhidi görüyoruz, digerlerinin hiçbiri ilk 20'de yok, en yüksek vergi ödeyen listede maalesef o müteahhitler yok. Vatandastan alip bu müteahhitlere kaynagi aktariyoruz ama bu müteahhitler hiçbir sekilde vergi vermiyor.Anayasa'da belirtilen görevleri yapmamiz için bizim yüzümüzü halka dönmemiz lazim, halkin mali gücüne göre de vergi toplamamiz lazim yoksa diger facialari sadece üzüntüyle karsilamak disinda yapacagimiz bir sey kalmaz” dedi.